Bina ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazancını sınırlamak için kullanılan işleme "yalıtım" denir. Teknik açıdan yalıtım; Farklı sıcaklıklarda iki ortam arasındaki ısı transferini azaltmak için kullanılır. Herkesin rahat bir hayatı olabilir; Bu, sıcaklığın 2022°C ve bağıl nemin %50 olduğu bir ortamda mümkündür. Kışın dış sıcaklık 20 °C'nin altına düşer, yazın hava sıcaklığı da 20 °C'nin üzerine çıkar. Termal enerji; yüksek sıcaklıktaki bir ortamdan düşük sıcaklıktaki bir ortama geçiş. Bu nedenle binalarda; Kışın enerji kaybı, yazın istenmeyen enerji kazanımı meydana gelir. Yalıtım uygulayarak binanın ömrünü uzatmak, bina sakinlerine ferah ve konforlu bir alan sağlamak ve aynı zamanda kurulum sırasında ısıtma ve soğutma maliyetlerinden önemli ölçüde tasarruf etmek mümkündür. Fosil yakıtlar, yaşam alanlarını ısıtmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yanan fosil yakıtlardan kaynaklanan yanma ürünleri olarak emisyonlar hava kirliliğine ve küresel ısınmaya neden olur. Küresel ısınmanın artmasını ve hava kirliliğini önleyen yalıtım uygulamaları ile konfor için kullanılan enerji miktarını azaltın. Teknik olarak yapılmış izolasyon uygulamasının hijyenik, ekolojik ve ekonomik açıdan çok önemli avantajları vardır. Bu anlamda yalıtım, bireye ve topluma değer katar.
YALITIM AVANTAJLARI • Yalıtım enerji tüketimini azaltır, • Yalıtım bina ömrünü uzatır, • Yaz sıcağına ve kış soğuğuna karşı yalıtım, • Yalıtım çevrenin korunmasına katkı sağlar, • Yalıtım, • Yalıtım, Yalıtım • Yalıtım sağlar sağlıklı yaşam, • Yalıtım işletme maliyetlerini düşürür, BİNALARDA YURTDIŞI UYGULAMASI NASIL? Binaların yalıtımı; çatılar, dış duvarlar veya garaj ve hangar gibi kullanılmayan bölümler, apartmanları veya ıssız alanları apartmanlardan ayıran zeminler, tesisat boruları ve havalandırma kanalları. Ayrıca özel kaplamalı ısıcam ve lamine paneller kullanılarak kışın pencerelerden ısı kaybı, yazın güneş ısısının binaya girmesi azaltılır. Böylece ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden tasarruf edilir. Yalıtımın avantajlarından tam olarak yararlanmak için, evlerin kışın soğuk, yazın ise sıcak tarafına bakan tüm duvar, döşeme ve çatılarının yalıtılması ve kullanılması gerekir. Yalıtım, temelden çatıya kadar binanın dışına veya kullanılmayan yüzeylerine ısı transferini azaltan özel yalıtım malzemeleri uygulanarak sağlanır. Çatı yalıtımında çatının şekline göre farklı yalıtım uygulamaları bulunmaktadır. Çatı yalıtımı, panel veya minder şeklinde çeşitli yalıtım malzemeleri kullanılarak gerçekleştirilir. Çatı kaplaması ile tavan panelleri arasında kullanılmayan boşluk bulunan yapılarda, tavan panellerinin üzerine yerleştirilerek yalıtım uygulaması yapılır. Çatı katının yaşam alanı olarak kullanıldığı yapılarda yalıtım çatı seviyesinde yapılmaktadır. Ahşap konstrüksiyon çatılarda makas arası, altı veya üstü izolasyon yapılabilir. Çatıda betonarme menteşeler genellikle beton yüzey üzerine inşa edilir. Düz çatılarda yalıtım, su yalıtım tabakasının üstünde veya altında yapılabilir. Su geçirmez yalıtım panellerinin bulunduğu detay "Ters düz çatı"; Su geçirmez tabakanın yalıtım panellerinin üzerine oturduğu detaya "geleneksel teras çatısı" denir. Ters oluklu demir çatı detaylarında su yalıtım membranları da buharı önleme etkisine sahiptir. Yalıtım, su, ses yalıtımı ve çatı yalıtımı detayları birlikte ele alınmalı ve konforlu bir ortam elde etmek için birbiriyle uyumlu malzemeler seçilerek yoğuşma analizi yapılmalıdır.
Duvar yalıtımı, genellikle duvara farklı malzemeler yapıştırılarak, bir duvarın dışından, içinden veya iki katı arasından yapılabilir. Dış uygulamalarla yalıtım tüm cepheye sabitlenebildiği için; Isı köprüleri oluşmaz. Ayrıca uygulama dışarıdan yapıldığından duvarlar sıcak kalır ve yoğuşma olmaz. Dış cephelerde kullanılan izolasyon panelleri bu uygulama için özel olarak imal edilmiş olmalıdır. Yüksek kaliteli, su geçirmez, düzgün yapılı ve ısı geçirgenliği düşük ısıcamlı pencereler için iyi yalıtılabilir. Bina kapıları da enerji verimliliği göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Yalıtımın önemli bir unsuru tesisat ve ekipmanların (vanalar, armatürler vb.) yalıtımıdır. Isıtma veya soğutma sistemlerinde yalıtım, ısıtılmamış veya soğutulmamış hacimlerden geçen tesisat boruları veya borularının yalıtımla kaplanmasıyla sağlanır. Soğutma ve ısıtma tesisatlarının ısı yalıtımı sayesinde büyük enerji tasarrufu ve düşük işletme maliyetleri sağlanır. Buhar ve kaynar su tesisatlarında yüksek yüzey sıcaklıkları nedeniyle kazalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca kazan dairesinin aşırı ısınması nedeniyle diğer sistemlere zarar verilmesi ve ısı köprülerinin oluşması engellenir. Yalıtım, sadece farklı yalıtım malzemeleri ile yapılabilecek bir işlem olarak görülmemelidir. Yalıtım, tasarım aşamasında başlaması gereken bir süreçtir. Isı kaybını etkileyen en önemli faktörler binanın içinde bulunduğu çevresel faktörlerdir ve tasarımcılar bu faktörleri göz önünde bulundurmalıdır. Yalıtımı etkileyen dış faktörler: Coğrafi özellikler (Enlem, şantiyenin eğimi veya düzlüğü gibi özellikler) İklim özellikleri Yükseklik Binanın bulunacağı topoğrafik özellikler (Yönlendirme, imar Sitenin komşu parsellerle birlikte özellikleri ) Mekanların oryantasyonu (Kuzeye bakmayan yaşam alanları ve güneye bakan misafir odaları ve doğuya bakan yatak odaları gibi.) Bu faktörlerin tasarım aşamasında dikkate alınması, etkili bir yalıtım için önemli faydalar sağlayacaktır.